mijn werk als dirigent
Ik heb door de jaren heen veel koren gedirigeerd. Dat waren jongerenkoren, gemengde koren, mannenkoren, vrouwenkoren, popkoren, close-harmonygroepen, theaterkoren, shantykoren en licht-klassieke koren.
Op dit moment dirigeer ik een leuk en verrassend mannenkoor, een mooi gemengd koor en een groot fantastisch swingend popkoor. Daarnaast ben ik werkzaam als vocal coach en arrangeur.

Het leiden van een koor is het enthousiasmeren ervan. Iedere stem is uniek, ieder persoon ook. Koorleden komen zingen, omdat zingen een unieke ervaring biedt om je te uiten, samen plezier te hebben, ritme te voelen en muziek te maken.

Zingen is in eerste instantie best eng, je laat je stem horen, je stelt je kwetsbaar op. Iedereen is in het begin onzeker over zijn of haar eigen stem. Mijn taak is op de eerste plaats om die onzekerheid weg te nemen. In een koor zingen is fijn, omdat je niet alleen staat. Dat maakt het makkelijker en ook plezierig, want samen zingen is een unieke ervaring.

Repertoirekeuze, kwaliteit, koorklank, sfeer, mimiek, uitstraling, solo’s en arrangementen maken een koor uniek. Ook de keuze om aan ‘standjes/pasjes’ of een andere vorm van choreografie te doen. Kleding en begeleiding spelen ook een rol. De dirigent is hierbij bepalend en sturend. Een goede verstandhouding en afstemming tussen dirigent en koor is dan ook erg belangrijk.

144
image (22)